Lokaal eten is een cruciaal principe van duurzame landbouw – dat verwijst naar landbouwpraktijken die begrijpen en zich bewust zijn van de effecten die landbouw op een ecosysteem heeft. Omdat alle organismen rechtstreeks worden beïnvloed door wat er met hun omgeving gebeurt, heeft duurzame landbouw voordelen voor alle organismen, ook voor ons.
Het eten van lokaal, verantwoord geproduceerd en bereid voedsel is beter voor jou, voor je omgeving en voor je smaakbeleving. Hier vind je de acht hoofdredenen om meer lokaal voedsel te eten.
1. Lokaal voedsel is verser
Lokaal voedsel is verser en smaakt beter dan voedsel dat is vervoerd of ingevlogen vanaf duizenden kilometers afstand. Groenten en fruit die nu in het seizoen zijn, zijn over het algemeen rijker aan voedingsstoffen dan producten die een reis rond de wereld hebben gemaakt, bevroren.
Denk je dat je het verschil kunt proeven tussen sla die gisteren is geplukt en sla die vorige week is geplukt, in de fabriek is gewassen en verzegeld in plastic?
Naast een betere smaak gaat verser voedsel ook langer mee.
2. Lokale gerechten zijn seizoensgebonden
Ontbering leidt tot waardering. Seizoensgebonden lokaal geteelde tomaten boordevol smaak geven een compleet andere smaakbeleving dan tomaten die kunstmatig met gas zijn gerijpt. Aardbeien vers van het veld maken de lang verscheepte exemplaren in de winter nauwelijks de moeite waard. Verse maïs in het seizoen smaakt het beste als je er 9 of 10 maanden geen één hebt gegeten.
Lokaal eten betekent seizoensgebonden eten, met alle ontbering en het daaruit voortvloeiende plezier dat ermee gepaard gaat.
In het seizoen produceren is over het algemeen minder duur (als er veel van is); het is in de winter dat aardbeien duur zijn, niet die van mei.
3. Lokale voeding heeft minder impact op het milieu
Voedsel wordt duizenden kilometers vervoerd alvorens op je tafel te belanden. Dat leidt tot een grote ecologische voetafdruk voor bijvoorbeeld een klein stel kruiden. Zoek naar boeren die duurzame teeltmethoden hanteren en duurzaam met energieverbruik omgaan om de milieu-impact van voedsel te minimaliseren.
4. Lokaal voedsel behoudt groene ruimte en landbouwgrond
Door voedsel te kopen dat in de buurt van uw woonplaats is gekweekt en geteeld, helpt u landbouwgrond en groen in uw omgeving te behouden.
5. Lokaal voedsel bevordert voedselveiligheid
Hoe minder stappen er zijn tussen de bron van je voedsel en je tafel, hoe minder kans op besmetting. Als je weet waar je eten vandaan komt en wie het verbouwt en bereidt, weet je veel meer over je eten.
6. Lokaal voedsel bevordert variëteit
Kleinschalige boeren en tuinders hebben de neiging om een grotere verscheidenheid aan voedsel te creëren. In Nederland lag de nadruk op schaalvergroting, specialisatie en efficiency. Boeren en tuinders die niet mee zijn gegaan bieden doorgaans een gevarieerder voedselaanbod.
7. Lokaal voedsel ondersteunt je lokale economie
Geld uitgegeven aan lokale boeren, telers en ambachtslieden of restaurants, het blijft allemaal dicht bij huis. Het werkt om je lokale economie op te bouwen in plaats van dat het wordt overgedragen aan een bedrijf/aandeelhouders in een andere stad, staat of land. Omdat het voedsel door minder handen gaat, komt meer van het geld dat je uitgeeft naar de mensen die het kweken en bereiden.
Om impact te maken, ga je bij voorkeur op zoek naar producenten die hun werknemers een eerlijk loon betalen en sociale rechtvaardig handelen.
8. Lokale voeding creëert gemeenschapszin
Weten waar je voedsel vandaan komt, verbindt je met de mensen die het laten groeien. In plaats van een enkele relatie met een grote supermarkt te hebben, ontwikkel je kleinere verbindingen met meer voedselbronnen. Opeens ken je verkopers, de eigenaar van de lokale kaaswinkel, bakker of slager, de werknemers bij de coöperatie die lokale eieren verkoopt, de barista bij de lokale koffiebar.
Mensen die jou kennen gaan je spontaan helpen, of het nu gaat om een extra lamsbout als dank voor je loyaliteit, om je te laten weten wanneer je favoriete tomaten te koop zijn of om het opzij zetten van je favoriete stukje kaas.
Voor ons allemaal loont het door het voedzamere voedsel dat we eten. Duurzaam, verantwoord geproduceerd lokaal voedsel is beter voor ons lichaam, de lokale gemeenschap én de aarde.
Online gemak en lokale logistiek
Shopforce biedt de ICT-infrastructuur om het aanbod van lokale voedselproducenten als boeren en tuinders en lokale voedselverwerkers als de bakker, slager, poelier, groenteman, vis-, kaas-, en notenspecialist te clusteren op lokale digitale marktplaatsen (per dorp, wijk, stad of regio) en online bestellingen en betalingen te verwerken voor lokale ondernemers en winkeliers.
Samen met Stichting Digitale Dorpspleinen helpen we de gemeente, maatschappelijke organisaties en lokale partners verbinden, zodat een lokale hulpring ontstaat voor het ophalen en brengen van bestellingen.
Op deze wijze wordt vraag naar eerlijk, veilig en gezond voedsel en het lokale aanbod (opnieuw) verbonden en worden tegelijkertijd belangrijke thema’s als duurzaamheid, circulariteit, inclusiviteit, leefbaarheid, werkgelegenheid, gezondheid, eerlijkheid en solidariteit gestimuleerd.