Maatschappelijke functie

Elk Digitaal Dorpsplein werkt als een netwerk waar in theorie van alles aan gekoppeld kan worden. Zowel economischemaatschappelijke als ecologische functie.

Sinds deze week zijn de sportvereniging en de Oranjevereniging digitaal verbonden via Dorpsplein Zwartsluis voor de verkoop van online bingo kaarten.

De lokale horeca speelt hier op in door speciale bingo borrelboxen en hapjesplanken aan te bieden via www.dorpsplein-zwartsluis.nl en thuis te bezorgen.

Door digitalisering van het lokale aanbod blijft de sociale cohesie behouden en wordt deze zelfs versterkt omdat meer mensen bereikt worden die deel gaan nemen en de lokale verenigingen en aanbieders daarmee (financieel) steunen.

De volgende stap voor Stichting Digitale Dorpspleinen in Zwartsluis is het organiseren van een duurzaam vervoersmiddel voor het wegbrengen van de online bestellingen (inmiddels 18.581 online bestellingen in Zwartsluis, waarvan 9.421 bezorgbestellingen). Zorgboerderij Lenteheuvel wil deze activiteit deels gaan uitvoeren, zodat lokale mensen met een beperking kunnen participeren in de lokale samenleving.

Op meerdere plekken in Nederland worden inmiddels stappen gezet rondom een Digitaal Dorpsplein. Het is een schaalbare bewezen oplossing gericht op bevordering van duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit in lokale samenlevingen door vraag en aanbod lokaal te verbinden. Voor een volhoudbare toekomst van het plaatselijke mkb en maatschappelijke organisaties.

Ken je een lokale spin in het web die snel verbindingen kan leggen of wil je zelf als lokale verbinder fungeren in jouw wijk, dorp of gemeente? Graag komen we in contact!